tisdag 15 november 2011

Nyår

Hur kan man motstå en trend som kallas "electric romance"? svaret är så klart - det kan man inte. Alla illustrationer är från Ambiente.

En av de få rara sakerna så här års (förutom skrivandet av julönskelistor, dyra afternoon teas och champagne - men det fungerar ju under alla årstider egentligen) är att trendspaningarna för nästa år börjar trilla in på skrivbordet. Tyska Ambiente har som vanligt anlitat Stilbüro Bora Herke Palmisano för att resa land och rike runt och sätta fingret på världens puls. Som en liten försmak av vad vi kan förvänta oss när vi besöker mässan i februari presenterar de, under de fyra rubrikerna Electric Romance, Dark Attitude, Light Innocence och Radiant Modernity, vad som spås bli stort under 2012. Min favorit är nog trenden på bild ovan. Men det kanske bara är för att jag är lustigt svag för babushkor. Jösses - någon som vill analysera det?
Första trenden ut på banan är som sagt Electric Romance, och hur kan man motstå något med ett så peppigt namn? Det riktigt vibrerar och nästan exploderar av starka, mättade färger. Det är folkloristiskt och handgjort, utan att bli konservativt. Snarare får man väl känslan av att hamna hemma hos en välberest och nyfiken ”världsmedborgare”, som lika gärna finner sina guldkorn i Beijing som i Bryssel som i Borås. (De ska visst finnas, har jag hört.) Vi hittar naturliga material som skinn, trä, ull och linne men också tyll, pärlor och spets. Inspirationen kommer från gamla tekniker, enkla mönster som ränder och rutor men också från handmålade motiv liknande de på gammalt porslin. Och glöm inte humorn! Den här medvetna konsumenten tar inte sig själv på gravallvar. Tack och lov…
Dark Attitude - töntigt namn, snygg inredning.
 Dark Attitude må låta misstänkt gotiskt, och inte så lite töntigt - som ett bedagat hårdrocksband som försöker alldeles för mycket,  men Ambiente utlovar en trend fylld av ”feminin elegans”, vad nu det kan tänkas betyda. Färgerna är förstås nedtonade och midnattsblå, eller vad man vill kalla Pantone 7463, återfinns föga förvånande i spektrumet. Annars bärs temat upp av exklusiva material och nedtonad elegans. Blankt, mörkt trä, metall, rökfärgat glas och denim återfinns. Och så lite vintage förstås, så att det hela inte blir för lättköpt.

Light Innocence... Är det bara jag eller borde någon hjälpa stilbüron lite med namnen på trenderna?
 Rent, ljust och harmoniskt - Light Innocence bjuder på precis det man förväntar sig. Här är det naturligt dagsljus som sätts högst och färgtonerna är pudriga pasteller. Glas är givetvis materialet framför andra och förekommer i alla former. Men porslin, ljust trä och delikata metallarbeten föredras också. Jag får tydliga vibbar av 1990-talets mitt/slut som det såg ut i brittiska Elle Decoration under idolen Ilse Crawfords tid. Allt är mjukt och lugnt. Förfinat, inte tråkigt... Eller har tiden sprungit ifrån det här? Juryn är ute ännu så länge.
Radiant Modernity, say no more.
Som total motsats står Radiant Modernity. Här är allt, som namnet antyder, strålande. Färgerna är klara; saker lyser, glänser och pockar på uppmärksamhet. Inspiration hämtas från 1970- och 1980-talen men görs på 2000-talsvis, naturligtvis. Rejäla, grafiska mönster röjer loss och vi finner skinn, metall och trä i starka färger. Möblerna och accessoarerna är (så klart) av yppersta kvalitet för att balansera galenskapen. Färgglatt men kontrollerat, med andra ord. Man kan väl konstatera att jag gillar det sistnämnda mer än det förra. Men det är ju bara jag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar