tisdag 7 februari 2012

Bredvidläsning

Inga Sempés mugg och kanna för Svenskt Tenn.
 Så samlas man kring datorn, likt förr om åren vid lägerelden, när första riktiga dagen av designveckan lider mot sitt slut. Måndagen började flott med frukost på Svenskt Tenn som med sedvanligt borgerligt uttryck säkerligen lockar fans i alla åldrar och med varierande tjocka plånböcker. Utställningen är som alltid sevärd om än inte direkt belamrad med överraskningar. Stockholm Furniture Fairs hedergäst Inga Sempé syntes, till undertecknads stora förtjusning, överallt och hade bland annat gjort en ärtig, men nedtonad, mugg och kanna för ovan nämnda bolag. Hon berättade att hon tidigare varit lite skeptisk till det ålderdomliga och en smula mossiga materialet tenn, men vunnits över när hon insåg att det går att tillaga "som varm choklad" och hällas i former tills man är nöjd och glad. Vad finns att inte gilla med en formgivare som är så förtjust i söta drycker?

Sen var det bara att i solskenet och kylan spatsera bort till Operakällaren där Elle Interiör huserade och presenterade sitt designpris för 2012. Efter att ha skrivit på ett (förmodligen dödligt bindande) avtal om att inte avslöja vinnarna förrän efter prisutdelningen på kvällen fick man tillträde till härligheten och ett glas juice i näven. Hade den ypperliga turen att placeras vid rara och duktiga spanska formgivaren Inma Bermudez som vann pris för sin smått geniala badrumsmöbel Lillången för Ikea. Bara tanken på att någon bemödat sig om att ens tvål inte ska ligga och sogga till sig i tvålkoppen gjorde mig varm om hjärtat. Och när hon avslöjade att det var hon som låg bakom Lladros fantastiska undulatvas blev jag givetvis i eld och lågor. Håll koll på henne! Årets stjärnskott blev Axel Bjurström och årets designer Gunilla Lagerhem Ullberg. Andra vinnare inkluderade superba What's Whats lampa Greta, servisen Mademoiselle Oiseau av Anna Lerinder och Lovisa Burfitt för Rörstrand och maffiga soffan Continental av CKR för Swedese.

Skridskopaviljongen ute på Kastellholmen blev sista stoppet som med någon större övertygelse kan kallas "jobbrelaterat". Här presenterade Wästberg en alldeles underbar utställning med modeller och skisser av Inga Sempé (som givetvis bytt om för kvällen). Helt knasigt sött med modeller man bara ville knycka och smuggla ut. Min alldeles för trånga skinnjacka omöjliggjorde tyvärr alla sådana eskapader, men om någon annan fick ut någon av prylarna så kontakta mig så kan vi säkert komma överens om priset...





I morgon hängs det på mässan, bland annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar