måndag 12 oktober 2009

Någonting svart


Bilder från Balmain och Acne höst/vinter 2009.

Allt som oftast dyker det upp något bekant på modevisningarna som vi nu bara måste springa i väg och köpa om vi inte vill vara passé, ute och förbi. I höst var det bekanta ansiktet skinnjackan, en klassiker som förvisso borde finnas i allas garderob både för sin tendens att vara ”det senaste” lite nu och då och för att den är så praktisk, hållbar och ärtig. Det intressanta med skinnjackan, som har varit ballast i stan sen Brando gav oss svaret ” What have you got?” på frågan ”What are you rebelling against, Johnny?” i The Wild One, är att den rimligen inte borde ha så mycket rock and roll kvar i sig efter alla år. Yves Saint Laurent släpade ju in den i de fina salongerna redan 1960 och sen dess har den suttit på både frälse och ofräsle i alla möjliga mer eller mindre minnesvärda varianter. Men skinnjackan är uppenbart av hårt virke för det finns definitivt något lite subversivt i den som fortfarande lockar både subkultur-kids och modenördar. Sid Vicious bad tydligen om att få bli begravd i sin och jag är säker på att vissa som pröjsat storkovan för sin Balmain-jacka är beredda att skriva under på det också.


Gary Oldman som Sid och Chloe Webb som flickvännen Nancy Spungen

i filmen Sid and Nancy från 1986. Och jag föredrar Oldman framför original-Sid, so sue me.


Från början var plagget givetvis tänkt att skydda inte bara vid kyla utan kanske också vid en eventuell krasch med bågen. Tveksamt om det är något som dagens jackor klarar av, men sen ser vi ju heller inte så många motorcyklar på catwalken. Det är så klart som imageskapare skinnjackan firar sina största triumfer; mesiga blir tuffa och häftiga blir ännu häftigare.


Det enda som behövdes för att förvandla Sandy från geek till chic var en skinnjacka. Okej, inte riktigt det enda...
Nedanför de illvilliga men välklädda utomjordningarna.


”Three strangers arrive in a small town, three men in black leather jackets in an empty rented house. We'll call them Steve and Scott and Fred, but their names are not important; their mission is, as three men on motorcycles lead us into the Twilight Zone.” Så börjar The Twilight Zones 138:e episod och vi får följa de tre skinnklädda männen som visar sig vara utomjordningar som har kommit för att ta kål på mänskligheten och ta över jorden. Ouch! Jag kan bara föreställa mig att folk som såg serien på 60-talet störtade ut och bunkrade upp svarta skinnjackor utifall att fienden skulle komma. Bättre att förekomma än förekommas heter det ju och det är väl ett hett tips i modevärlden också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar