onsdag 7 oktober 2009

The Haunted Pyjamas

Chanel bangade inte för att springa ut på gatan iklädd pyjamas - i alla fall inte på film.

Det finns vissa plagg som modebranschens omvända väderlogik inte tycks rå på. Vi må titta förtjust på vårkollektionerna och längta efter McQueens multikolorerade små klänningar men i själ och hjärta vet vi ju att först kommer vinter sen kommer värme och pyjamasen är definitivt ett plagg som hör den kalla årstiden till.

Den kommer tydligen från början från Iran och norra Indien och togs med till Europa av den brittiska adeln på 1600-talet. (Oss emellan är det väl lätt att se varför plagget blev en sån succé i Storbritannien så kallt som de har det i slott och koja.) Då lanserades den som en avslappnad hemmaklädsel för män och bestod av vida byxor i siden och en lång, vid överdel men blev väl aldrig riktigt någonting som fanns i var mans garderob.

På 1900-talet gjorde den dock comeback och blev nattplagg för både damer och herrar. Och varför inte, män ska väl inte ha monopol på käcka outfits? På 1920- och 30-talen fungerade den som chic festklädsel bland vågade och välklädda kvinnor, något som säkert kommer att upprepas efter att dagens vågade och välklädda sett Audrey Tautous vita sidenpyjamas.

2 kommentarer:

  1. Apropå Chanel/Tautou: Kommer ihåg att King gjorde en pyjamas-shoot, typ förra året där de till exempel kombinerade pyjamas och stickad kofta. Detta skulle man bära på gator och torg. Har inte sett än i sthlm. Tjing

    SvaraRadera
  2. Nu när du nämner det minns jag bilderna. Har inte heller sett nåt i den stilen men det skulle vara ganska uppfriskande.

    SvaraRadera