måndag 5 oktober 2009

Hand i handske


Snajsiga bilder från Marc Jacobs och Giorgio Armani. Två herrar som vill hjälpa oss att hålla fingrarna varma i vinter.

Förr var det otänkbart för en dam att lämna huset utan handskar, nu är man mest irriterad för att man alltid lyckas glömma den ena på tunnelbanan så att man får frysa. Men handskarna verkar ha kommit in i värmen igen i höst, i dubbel bemärkelse. De syntes i alla möjliga former på catwalken hösten/vintern 2009; i lack hos Armani, som skojigt inslag hos D&G, i guld hos Luella, i alla upptänkliga färger och varianter hos Marc Jacobs och i svart och vitt hos Minimarket.


Folk insåg tidigt det geniala med att skydda de utsatta fingrarna från kyla, redan de gamla grekerna skräddade visst ihop ett par handskar och civiliserade individer har länge vetat att man kan använda plagget till mer än att hålla händerna toasty. På medeltiden introducerades till exempel bruket att kasta en handske framför sin antagonist för att utmana denna på strid, tjuvar som inte ville lämna några fingeravtryck litade länge på att handskarna skulle skydda dem från upptäckt och alla som har sett filmen ”Gilda” från 1946 minns ju att temperaturen inte var det största skälet till att huvudpersonen bar sina.


Är du osäker på hur man lämpligen använder plagget kan du alltid följa madame Geneviève Antoine Dariaux käcka råd: ”Handsketikett är inte alls så komplicerad som många kvinnor tror. Handskar bör i allmänhet alltid bäras ute på staden, men aldrig inomhus, utom på teater, vid formella mottagningar eller baler. Man bör alltid ta av dem när man äter, även om det inte är mer än en cocktailkanapé. Men en dam tar aldrig av sig handsken för att skaka hand (om det inte är frågan om mycket kraftiga trädgårds- eller ridhandskar, naturligtvis) och dessutom behöver hon aldrig heller be om ursäkt för att hon behåller dem på. ”


Problemet för de flesta av oss är väl knappast att komma ihåg att ta av dem när vi smaskar i oss cocktailtilltugg utan snarare att chica handskar inte klarar av temperaturena som Sveriges höst och vinter bjuder på. De där lackhandskarna på bilderna ovan må vara tjusiga men i minus tio kanske lovikavantar ändå är mest praktiskt för ingen ska komma och säga att det är chict att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar