tisdag 14 september 2010

Jag är en grön bänk i Paris


Dekorerat & lekfullt var en av trenderna på Maison et Objet. Vaser från Tsé & Tsé, gosdjur från Donna Wilson, porslin dekorerat av Rob Ryan för Wild &Wolf, ugglelampa från Lieux och kuddar i design av Charelene Mullen.

Så har vi kommit till själva anledningen till att jag var i Paris - Maison et Objet-mässan. Tvärtemot vad man skulle kunna önska skickar ju inte ens arbetsgivare ner en till kontinenten för att man ska sippa thé au lait och smaska paj med Reine Claude-plommon (hur delikat den än är). Efter ganska mycket traskande ute på mässområdet tyckte jag mig kunna urskilja fyra trender eller tendenser eller vad man nu vill kalla det: dekorerat & lekfullt, patina & retro, mitt eget museum (med vackert uppställda stilleben) och ekologiskt & handarbete. Alla förtjusande på sitt vis förstås.

En av de första montrarna jag sprang på var Wild & Wolfs som just påbörjat ett samarbete med ständiga favoriten Rob Ryan. Man vågar väl knappt säga det här, men jag tror jag föredrog Ryans grejer när de var lite hemliga och inte så mainstream. Men snobben i mig får väl skärpa sig. Annars är jag bedårad av dekorerat & lekfullt-trenden i måttliga mängder. En svala må inte göra någon sommar men för många gör en nervös, eller om det var "bättre en fågel i handen än tolv i lägenheten"... Någon får dock gärna skänka mig en sådan där ärtig Charlene Mullen-kudde. Ett enkelt och effektiv sätt att göra en "vuxen" lägenhet lite mindre stuck up.

En annan trend som lät tala om sig är patina & retro som verkar ha kommit för att stanna. Det frossades i bekanta uttryck och skönt familjära former. En favorit är definitivt Marimekkos charmiga fjällräv som ser ut som om den kunde varit född på 50-talet, annars tenderar jag att vara lite skeptisk mot företagets färgglada tilltag. Kanske är det den superba kombinationen grönt och lila som förför mig den här gången. Det här är också definitivt en trend där det lätt kan bli för mycket av det goda för vem vill egentligen bo i en 1960-talspastisch? (Det var en retorisk fråga) Jag föredrar i alla fall att hälsa på.



Det fanns många nya saker som gärna ville se gamla och välanvända ut. Här syns Marimekkos nya tyg Fjällräv, fina ljusstakar från danska Casalinga, köksinredning från Natives och ärtiga, färgglada pallar från Nordal.

Våra vänner glaskuporna verkar ha intagit hela Paris och inte bara mässområdet. Sällan har jag skådat sådana mängder skatter stolt uppvisade under kupa som under de här dagarna. Stillebentrenden hänger sålunda i sig till min stora förtjusning. Kanske kommer jag också en vacker dag att lyckas skapa ett tjusigt, unikt verk som inte bara visar upp mina snyggaste saker utan också berättar djupa sanningar om min person. Watch this space, som det brukar heta. Min sista spaning är att det ekologiskt sunda och personligt handgjorda har kommit för att stanna, och det kan väl inte komma som någon större chock. På många ställen lockades det med naturmaterial som trä, ull, sten och kork och vissa ville till och med dra in en i montern med slagord som: "If you look closely, no two things are ever the same", som man kunde läsa hos Wonderable. Det (skenbart?) unika har blivit big business, men med så flotta saker är det svårt att förhålla sig helt cynisk.


Att anordna små stilleben och utställningar är en trend som inte ger sig. Snyggt i montrarna från Mariage Frères, Objet et Curiosité, Reichenbach och Tsé & Tsé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar