onsdag 12 maj 2010

Bränd

Dags för bikini? Dags för brun utan sol? Ursula Andress visar hur en slipsten ska dras.

Att vara eller icke vara, det är frågan. Jag talar nu givetvis om att vara solbränd. Att man skyr den riktiga uv-strålningen är en sak men vill man verkligen ge upp det hälsosamma bruna utseendet som vi vurmat för sen Chanel av misstag fick sig en bränna på 20-talet? Tydligen inte om man ska tro den blomstrande marknad som finns för brun utan sol-produkter. Och solarier - bara i stockholms innerstad verkar det, till min stora förvåning, finnas tillräckligt många för att bränna hela svenska folket till pepparkakor. Hur överlever dessa institutioner? Har inte folk läst att Svenska strålskyddsinstitutet gått ut och varnat för att solarium kan öka risken för hudcancer?

På den gamla goda tiden var det ju hippt som attan med ljus hy, då var det dem som kroppsarbetade som var bruna och som pöbeln vill man ju inte se ut, gud bevars! Överklassen gjorde sitt bästa för att utsättas för solens strålar så sparsamt som möjlig; man gömde sig bakom parasoll, dånade, vägrade att gå ut och om allt annat misslyckades vräkte man på sig krämer med en hyfsad dos arsenik eller bly i för att återfå den ljuva vita hyn igen. Precis som med solarier fanns dock biverkningar.

Sen kom så allas vår Coco och några årtionden senare introducerades bikinin och här tror jag att vi kanske börjar leta oss in till pudelns kärna. Undersökningar visar nämligen att de flesta uppfattar en solbrun kropp som smalare än en vintervit. Och vem vill lägga till onödiga kilon när man ska ut och lattja på playan? Modemagasinen försöker mellan varven promota den ljusa hyn. "Titta på urtjusiga Nicole Kidman och Julianne Moore", lockar de men det är väl högst tveksamt om det någonsin blir ett trendbrott så länge de samtidigt använder modeller som väger runt 45 kilo och vi alla strävar efter att bli en si så där fem kilo lättare. Minst. Tills dess att det inträffar sträcker jag mig efter min nyinköpta flaska Sublime Bronze Express Pro och sprejar för glatta livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar