onsdag 28 november 2012

Den gamle och havet

Ibland skriver man något och lämnar det. Och ibland kommer det liksom tillbaka en sväng till. Allra underligaste blir det när man inte riktigt greppar vad som är så intressant med produkten/företeelsen. Jag skrev om Studio Swines och Kieren Jones pall nedan för Rum för ett par månader sen. Och när jag slängde ett öga i mässan Heimtextils urtjusiga trendbok för nästa år dök den upp där. Tycker ni att sånt här är kul. Eller bara effektsökeri?



Är det här en god idé?

Orden ”Av jord är du kommen, jord skall du åter varda” har alltid slagit mig som en smula underliga. Var det inte från encelliga urtidsdjur i havet vi härstammade, eller har kvastfeningarna äntligen avslöjats som historieförfalskare? Nåväl, kanske inte värt att gräva ned sig i det, men människans enorma fascination för elementet måste komma någonstans ifrån. Om det inte är så enkelt som att vätan täcker 70 % av planeten, förstås - varför gå över ån efter vatten? Vad har då allt det här med design att göra? En tämligen utmärkt fråga som lättast besvaras med en hänvisning till Studio Swines och Kieren Jones Sea Chair som lanserades under Milanomässan i våras.

Här har vi att göra med en pall som inte bara är en pall, som så ofta under just designveckor av allehanda slag. Nej, det handlar förstås om samhällskritik och att rädda världen. Och om en förnämlig möjlighet att få publicitet, måhända. Studio Swine och Kieren Jones har i vilket fall hittat på ett sätt att samla in en del av all den plast som flyter omkring i våra hav och förvandlar det genom en snillrik process till pallen på bilden. Och nog verkar det finnas råmaterial så att det räcker till ett helt gäng möbler. Enligt beräkningar från FN ska det plaska omkring runt 100 miljoner ton plast till sjöss, vilket förstås är förfärande alldeles oavsett vad man tycker om Sea Chairs eventuella kvaliteter.

Formgivarna har dessutom ansträngt sig för att kunna producera pallen till sjöss, och det är ju en finfin idé. Blir de missnöjda med utseendet nästa gång är det väl bara att hiva den överbord. Vem kommer att märka en plastklump mer eller mindre därute?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar