torsdag 27 januari 2011

En dag


Ombonat , privat och tryggt. Skrivbord från Ligne Roset, Kojan Brigitte av Enrique Illànez Schoenberger visad i designtävligen för unga talanger och Parcs från Bene.

IMM-mässan i Köln går traditionsenligt av stapeln i slutet av januari och sätter väl igång möbelåret, kan man säga. I år hade jag glädjen att få åka dit och trängas med nya soffor, fåtöljer, bord (och andra mässbesökare). Och jag kan konstatera att det fanns en hel del godbitar, fast kanske inte några större överraskningar. Inte för att det är något man absolut behöver på en daglig basis, har det visat sig. (Missa heller inte katedralen om ni besöker staden. Jag är fortfarande bedårad.)

Ovan skymtar ni en av de raraste tendenserna på mässan: kojtrenden. Det ska vara tryggt, ombonat och privat. Lite familjärt, man vill stänga ute världen för ett ögonblick (medan man läser tidningen på sin iPad får man förmoda, man vill ju inte överdriva eremitakten).

En annan upptäckt var för mig bosniska företaget Artisan som grundandes 2007. Sanslöst fina saker i massivt trä, vilket också var en av de återkommande trenderna i montrarna. När jag vandrade förbi företaget More var flera personer framme och klappade på de stora matborden de presenterade - varianter av "de här är ju helt underbara", hördes från spridda håll. Överhuvudtaget fanns massor av hyperrejäla matbord. Att samla familjen och äta tillsammans blir antingen viktigare och viktigare eller så vill man åtminstone att det ska verka som om man har en familj att samla och käka med. Hur som helst resulterar det i vackra matsalsmöbler.

Marmor fortsätter till min stora förtjusning att vara poppis och syntes på flera håll. Draenert presenterade ett marmorbord så bastant att det nästan blev parodiskt men materialet syntes också i nättare bord med mer delikat resultat. Det finns något så förtjusande evigt med materialet som konnoterar antiken, det klassiska sköna och allt det där. Ett av mina favoritmaterial, kort och gott.

På tal om just "nätt" verkar det vara en trend som kommit för att stanna. Det finns fortfarande stooora möbler så det räcker och blir över men nu poppar det också upp fåtöljer och soffor för oss som inte har 150-kvadratmetersvardagsrum. Succé! Fina saker fanns bland annat hos Addinterior, Classicon, Ligne Roset och MDF Italia. Det fanns också småbord överallt, ett måste för att passa till de nya, mindre möblerna förstås.

För alla oss som älskar grått, beige, mullvadsfärgat, cremevitt och allt vad neutralerna nu kan kallas så finns ingen anledning till panik. Det kommer att finnas grå soffor till alla som så önskar även i fortsättningen. Men det syntes också en hel del färg i montrarna. Gult, som alla slåss om att få krama ihjäl, fanns nästan överallt. Plommonlila och olivgrönt verkar också ha goda utsikter att bli vanligt förekommande i hemmen i fortsättningen. Även pasteller som ljusblått och blekt rosa syntes här och var.
























Gult och olivgrönt röjde loss i montrarna. Ovan Ton och nedan Piure som också prickar in en annan av trenderna - högglansigt. Flott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar