onsdag 24 februari 2010

Modemakt - 300 år av kläder

Hon ser visst lite stel ut trots att museet tog hjälp av dansare för att få dockorna att se naturliga ut. Prickig byxklänning designad av Mary Quant runt 1967.
Fotograferad av Mats Lundin.

Det vankas ny modeutställning på Nordiska Museet, men inte en permanent sådan för gud bevars man vill ju inte lova mer än man kan hålla. Museichefen vågar dock slå fast att den ska stå i minst tio år, kanske till och med tjugo. Svindlande perspektiv, må jag säga. "Modemakt" heter härligheten och de vill visa kläder i ett samhälleligt perspektiv, som om kläder någonsin kan visas på något annat sätt än i just samhället. Jag ska dock inte sura, det är en småtrevligt utställning trots en viss mossighet. Som ett Skansen för skjortor. De har gjort tre nedslag i historien och besökaren möter kläder från 1780-, 1860- och 1960-talen. Det är lite tant Grön, tant Brun och tant Gredelin över de två första glasmontrarna och man slås av hur små människor var även som vuxna förr i tiden. Kläderna som nu pryder de fula men tydligen mycket dyra dockorna har nämligen en gång suttit på riktiga individer. Det är spännande. Man skulle minsann ha velat veta mer om dem. Kläderna från 1960-talet känns så klart mer bekanta och besökarna kommer utan tvekan att känna igen sig. Jag tyckte till exempel att jag kände igen min farmors outfits under den lite förklenande rubriken "tanten".

Min ständiga invändning när det gäller utställningar om både mode och design är att föremålen blir så döda på museum. Mode är ju inte bara kläder och en stol är (oftast) tänkt att användas som sittplats. En viktig, kanske den viktigaste, aspekten av de två disciplinerna saknas därför alltid av nödvändighet när prylarna trängs i en monter på behörigt avstånd från folks klåfingriga händer. Jag är faktiskt mer sugen på utställningskatalogen som hör till. Men tummen upp för ett bra initiativ och för viljan att visa att mode är mer än det som struttar på catwalken.


Klänningen kommer från en brukspatrondotter som levde under 1800-talet.

Så här gick man klädd till vardags i Västra Vingåker i Södermanland på 1800-talet.

2 kommentarer:

  1. Hej,
    Du har en fantastiskt bra blogg!!!
    Hittade väldigt bra tips om trender och nyheter, vilket du verkar ha ett bra öga för!
    Tack!
    Mvh,
    Carina Nibér

    SvaraRadera
  2. Hej,
    Tusen tack! Vad roligt att höra. Ha en jättefin sommar!
    love, lisa marie

    SvaraRadera