fredag 19 oktober 2012

En kvinnas hjärta

Mademoiselle Oiseau, så där charmigt elegant excentrisk som bara parisiskor är. På bild.

Mot alla odds hann jag faktisk med att besöka Burfitts utställning på Eskilstuna konstmuseum innan den åter packades ned i lådor med bubbelplast och skeppades vidare. Och det var ju tur. Vilken liten pralin! Känner mig dessutom extra nöjd med vetskapen att det inte bara är Kent som kommer från min hemstad utan också Lovisa. Bilderna kretsar kring numer riksbekanta Mademoiselle Oiseau, som vi tidigare har kunnat möta på Rörstrands rara porslin. Här får man besöka henne i Parislägenheten hon delar med katterna, skorna, fåglarna, inredningen och tillräckligt med förtjusande outfits för att göra vem som helst nöjd och glad. Bedårande är bara förnamnet. Jag vill ha allihop. (Dessbättre såg jag inte att de var till salu förrän jag var tryggt tillbaka i Stockholm igen...)


Vad tror ni? Något att inspireras av till hösten? Eh, ja!


Det är, comme d'habitude, detaljerna som gör det.

Oh la la.

torsdag 18 oktober 2012

Drömmarnas imperium

Utsikten från hotellrummet var ju förtroendeingivande parisisk.
Jag kan inte förstå varför det har tagit mig så långt tid att slänga upp lite söta Parisbilder på bloggen. Måste vara för att jag är så oerhört viktig och upptagen... Hm, eller inte. Här är i alla fall några finfina påminnelser om varför man borde ta sitt pick och pack och flytta söderut, som en annan flyttfågel. Planerar på att återkomma med någon slags analys av Maison & Objet-mässan också, vad det lider.


Så här rart handlar Marais-borna sitt dagliga bröd. 
Och sin mjölk. Och sina ägg.

Det blir till och med roligare att betala i Paris.

Här, på galet gulliga Caron de Beaumarchais, 
vill jag bo nästa gång.

Lunchade självfallet på trivsamma 
Le Loir dans la théière.

Suktade efter rara produkter på Merci.

Älskar Starck-designade kristallkronan för Baccarat.

Det är något med utländska pengar, non?


onsdag 17 oktober 2012

Paris vs New York

Jag är lite kär nu.

Jag bara måste lägga rabarber på knasrara boken Paris vs New York som med sina ärtiga illustrationer får den mest hårdhjärtade (that would be undertecknad...) att smälta. Så fin, så rolig och så mycket en påminnelse om hur gärna man vill vara i Paris. Eller New York. Släng ett öga på bloggen också, och hänförs.


tisdag 16 oktober 2012

Liv i överflöd

Hälsa, skönhet och stil - allt i en enda burk? Ja tack!

Varför är det så att utländska saker alltid verkar så förtrollat exotiska och odiskutabelt mer intressanta än hemvävda historier? Folk som känner mig har hört om min fascination för utländska livsmedelsaffärer och apotek till de knappt står ut med mer. Men för er kan jag kanske fortsätta tjata en smula. Ni känner ju förvisso också till min vurm för utländska huvudvärkstabletter, vilka jag inte ens öppnar eftersom jag, i ett anfall av patriotism, sätter min tillit till "svenska" treo. Nu har jag dock steppat upp mitt game: Min nya grej är vitaminer. Liksom lite nyttigare. Jag introducerar serien med dessa chica franska varianter, rekommenderade av ingen mindre än gudinnan Garance Doré. Duger dem för henne, duger dem för mig, resonerade jag när jag stod på apoteket på Boulevard de Montparnasse. Bon, jag känner mig redan friskare.

måndag 15 oktober 2012

Bortom varje rimligt tvivel


Jag må ha varit inne på H&M för att se om någon 
av hyperhajpade Anna Dello Russos prylar
fanns kvar att tjacka, men det som tog mig med storm var karaktärerna ovan.
(For the record - det finns väskor, solglasögon, skor
och något halsband kvar på Hamngatan för hugade spekulanter.)

 Ho ho, mina vänner. Har ni också noterat den galet söta dekorationen inne på H&M? Ugglorna fortsätter att regera, som synes. Och jag har, efter att ha minglat i montrarna på Maison & Objet för några veckor sedan, en ganska god känsla av att de kommer att fortsätta att göra det under 2013 också. Kalasbra!

torsdag 11 oktober 2012

Som ni vill ha det

Chic Burfitt-madame.

Jösses, det här bedårande kortet låg och väntade i min hall när jag kom hem i dag. Det visade sig vara från mina rara moder som besökt Lovisa Burfitt-utställningen på Eskilstuna konstmuseum och tänkte påminna mig om att göra detsamma. Som av en händelse ska jag faktiskt titta förbi staden i helgen och kommer definitivt göra plats i schemat för eventet ovan. Känns som om sméstan blivit lite hippare på sistone... Eller i alla fall mer välklädd. Tack, ms Burfitt!

måndag 8 oktober 2012

Mot fyren

Så fina!

Oh la la! Störta till närmaste Press Stop eller liknande för en sublim magasinfix, söta ni. The Gentlewoman och Another Magazine är ute nu. Skynda, skynda för de tar snart slut. Så nöjd med att ha lyckats bärga mina ex. Och inte glömt dem på bussen eller på något annat sätt förlagt dem...


fredag 5 oktober 2012

Slaven

Välja fritt är stort, men välja rätt är större.

Det här med valfrihet, mina vänner. Vad har vi egentligen att säga om den? Och den fria viljan sen, nu när vi ändå håller på. Är det en ständig källa till förtjusning, eller tvärtom frustration. "Vi måste tro på den fria viljan, vi har inget val", som ju Isaac Basevis Singer ganska rart formulerade det. Och ja, jag tror på det förstnämnda i dag. För att jag känner mig så gaaaalet pepp. Men också för att jag är ett av de där surkålen som tycker att man faktiskt får ta ansvar för val man gjorde. Och gör. Det är nog därför jag har mest ångest över de itsy bitsy teenie weenie yellow polka-dot bikini-valen som man ställs inför jämt och ständigt. Ni vet, de grejerna som inte spelar så stor roll, men där man av någon outgrundlig anledning ändå måste fatta beslut. Snabbt. Ofta. Och rätt. Helst.

Som på Svartengrens till exempel. De bjuckar inte bara på en tvål inne på damrummet. Nej då. Här finns ett tiotal. Är det lyxigt? Symboliserar det allt som är fel med Västvärlden? Ger det mig mer att prata om hos terapeuten? Måhända all of the above. Men framför allt får det mig att undra: Varför väljer inte fler krogar att göra så? "Free will is an illusion. People always choose the perceived path of greatest pleasure", menade Scott Adams. Om han har rätt bör ni kanske veta att jag valde Resurrection Aromatique Hand Wash från Aesop. 

onsdag 3 oktober 2012